Belvárosi Plébánia Gondnoki Team munkájáról (2022. június)

Egy évvel ezelőtt a jelenlegi gondnoki team azzal a vággyal kezdte meg a közös munkát, hogy szabadon, örömmel, szeretettel együtt tegyen egy élő egyházközségért. Ahogy a pandémia engedte, sikerült elindítani és hagyományteremtő szándékkal megvalósítani olyan programokat, melyek gyümölcse lett egy épülő közösség. Ilyen volt pl. a Szentlélek váró pünkösdi virrasztás a Tisza-parton, a pünkösdi majális a templomkertben, a nyári családtábor Nagyvisnyón, az apa-fia kenuzás a Holt-Tiszán, a Vacsora Fehérben rendezvény Szolnok fő terén. Örömmel láttuk, hogy sikerül megszólítani fiatal családokat, fiatalos idősebbeket egyaránt.

Szerettünk volna közös nevezőről indulni, mint gondnok team tagok, így mindannyian elolvastuk István atya javaslatára és ajándékaként, az Újraépítve c. könyvet, mely egy katolikus plébánia történetét mutatja be, a Szentírásban gyökerezik, és arra törekszik, hogy felélessze a lelkesedést a hit iránt azokban is, akikkel találkozhatunk templomainkban, illetve azokban is, akikkel nem. „Az Egyház hétköznapjainak színtere a plébánia. A hit, tettek és remény színtere. Itt hirdetik és ünneplik az evangéliumot, itt formálódik és innen indul útjára a hit, hogy megújítsa a földet. A plébánia a keresztény közösségek otthona; Egyházunk szíve.” Aki szereti a plébániáját, feltétlenül olvassa el, áll a könyvajánlóban. Mi szeretjük a Plébániánkat és ez a könyv (is) segített minket abban, hogy az „Itt nem lehet csinálni semmit”-től eljussunk az „Istennel minden lehetséges”-ig. Így született meg egyik találkozónkon kitűzött célunk is: Legyünk élő, misztikus közösség, egységben egymással és Jézussal, evangelizáló, befogadó ház, jel, a tanítványság útján járva, Isten országát építve.

Minden programmal, tevékenykedéssel ezt a célt szeretnénk elősegíteni és megvalósítani. Akár az újrainduló Karitász csoporttal, a Bibliakörrel, a kumen csoporttal, az Ifisekkel, a házakates csoporttal, az Alfa kurzussal, a Szentlélek szemináriummal, a baba-mama klubbal, a Belvárosi Plébánia facebook oldalával, a heti hírlappá átalakult hírlevéllel, a közös email listával, a sok egyéb program kommunikációval, egyházközségi kirándulásainkkal, a rorate misék utáni közös reggelivel, a vasárnapi szentmisék utáni közös kávézással, a névkitűzős vasárnapokkal, előadásainkkal.
Mindennek forrása és biztos alapja a Jézusi szeretet. Ahhoz, hogy Szeretetközösségünk erre a biztos alapra épüljön, fontosnak tartottuk az induló lelki életet is. István atya vezetésével elindultak az egyéni (Szent Ignáci lelkigyakorlat), házas, női, férfi lelkigyakorlatok, minden korosztálynak, családi állapottól függetlenül lehetőséget adva az Isteni szeretettel való találkozásra, a lelki elmélyülésre, felfrissülésre.

Saját gondnoki lelkigyakorlatunkon közösen tapasztaltuk meg, milyen lendületet tud adni egy kis elvonulás, lehetőséget teremtve az egymásra és az Úrra figyelésre, a CSEND-re és az együtt gondolkodásra. Megállapítottuk, hogy több ilyenre lenne szükség, így szeptembertől a munkamegbeszéléseinken felül lelki találkozóink is lesznek, hogy a szolgálat mellett teret engedjünk a lelki egyensúlyunknak, töltekezésnek, fejlődésnek.

Jövőbeli terveink között szerepel az informatikai háttér megerősítése weboldalunk fejlesztéséhez, az online miseközvetítéshez, a szentmisén történő gördülékeny kivetítéshez, a mise kuckóban történő szentmise közvetítéshez. A személyes megszólítás erejével élve, szeretnénk, ha mindig tudnánk új embereket megszólítani, aktívvá tenni, bevonni élő közösségeinkbe és a szolgálatokba. Szeretnénk programjainkat minden célcsoportnak vonzóvá tenni, ennek megvalósulásához mindig szívesen fogadunk új ötleteket a templomban hátul kihelyezett ötletládába.
„Az Úr irgalma nem fogyott el egészen; jósága és kegyelme még nem merült ki. Minden reggel újjáéled, nagy az ő hűsége. (Siral 3, 22-23) Isten minden nap újabb irgalommal és kegyelemmel ajándékoz meg minket. Olyasmit szeretne elérni a plébániáinkon, amit máshol nem tervez. Egy nagyszerű, egyedülálló művet szeretne sikerre vinni általunk és a körülöttünk lévők által. Küld, hogy átformálja a társadalmat azáltal, hogy megvalósítja a mennyek országát a földön. Egész egyszerűen ez a világ reménye. Ezt a reményt tartjuk a kezünkben a helyi közösségünkben. Építsünk rá!”
(Részlet az Újraépítve c. könyvből)